Daha önce çalısma üçgeni diye bir kavramla karsılastınız mı? Eger hiç duymadıysanız, size detaylıca bahsedelim. Çalısma üçgeni, mutfagınızda ocak, eviye ve buzdolabını kapsayan üçgene verdigimiz isimdir. Bu çalısma üçgeni, konforumuz, Pratik hareket edebilmemiz ve zaman kazanmamız açısından oldukça önemlidir. Üçgen olarak hitap etmemizden anlasılacagı gibi buzdolabı, ocak ve eviyeden olusan bu üçlüyü, bir üçgen olusturacak bir sekilde yerlestirmemiz gerekmektedir. Örnegin: U biçimli bir mutfagınız var ise, buzdolabını ve ocagınızı karsılıklı yerlestirebilir ve eviyenizi diger kola yerlestirebilirsiniz. Eger L biçimli bir mutfagınız var ise: bir kola eviye ve buzdolabını yerlestirirken, diger kola da ocagı konumlandırabilirsiniz. Koridor biçimli mutfaklar için ise ocak ve buzdolabı aynı tezgahın devamında konumlandırılırken, eviyeyi karsı tezgahta tercih etmek dogru olacaktır. Peki ya mutfağımız u ve L şeklinde değil ise; yan yana dizmek zorunda olduğumuz mutfaklarda nasıl bir tasarım olmalı kritik alan ocak ve evye arasında kalan alandır. bu alan ne çok uzak olmalı nede çok yakın ideal ölçü 80 cm ile 100 cm dir. evye ve ocağın arasında kalan bu bölüm geniş çekmece olarak tasarlanırsa kullanım kolaylığı sağlar. bunun yanı sıra ocağı konumlandırken başlangıca veya sona konulmamalıdır. muhakkak ocağın öncesinde veya sonrasında minimum 40 cm dolap veya 20 cm şişe&baharatlık modülü gibi bir dolap düşünülmelidir.
Mutfak ile ilgili döseme seçimi gözüktügü kadar kolay degildir. Mutfak, ne kadar dikkat ederseniz edin, her adımınızda kirlenmeye, lekelenmeye müsait bir yerdir. Bu sebeple, mutfak zemini için malzeme tercih ederken, bakımı ve temizligi kolay malzemelere yönelmeliyiz. Seçtigimiz malzeme, ısıya ve darbeye dayanıklı, leke tutmaz bir materyal olmalıdır. Aksi taktirde tüm dösemeyi degistirmek, bir hayli zor ve pahalı bir çözüm olacaktır. Uzun ömürlü materyalleri bu zeminde tercih etmek önemlidir. Biliyoruz, piyasada birbirinden güzel, seçmekte zorlandıgımız seramiklerle karsı karsıyayız, ancak hem temizlik açısından, hem de gözümüzü yormamak adına, degissen modayı da hesaba katarak, olabilidigince minimal desenlerde ve açık renklerde malzemeler tercih etmemiz, bize daha uzun ömürlü ve daha ferah bir mutfak hissi yaratacaktır. Kilimlere karsı hassasiyetiniz var ise, kayma riskini göze almalısınız. Kaymayan materyallerle kaplı kilimleri tercih edebilirsiniz. Unutmayın ki mutfak ve ıslak hacimler kayıp ya da takılıp düsme olasılıgımızın en yüksek oldugu yerlerdir.
Son yıllarda koyu renkler oldukça revaçta. Mutfagımıza kadar sürüklenen bu akım, mutfagımız için doğru mu? Oldukça yanlıs. Sehir yasamında büyük bir mutfaga sahip olmanın lükse kaçıgı bu günlerde koyu renkleri baz olarak kullanmak, mutfagımızı görsel olarak daha küçük ve karanlık bir yer haline getirecektir. Ancak yine de mutfakta koyu renklerin büyüsünden vazgeçemiyor isek, kahve makinesi ya da mutfak aksesuarlarımızı koyu renklerde seçerek görsel bir hiyerearsi hissi elde edebilir, odak noktamızı sevdigimiz aksesuarlarımıza yöneltebilir ve hos bir aksan yakalayabiliriz. Ancak büyük, aydınlık ve ferah bir mutfak için dogal ve açık renkleri, döseme, dolap ve duvarlarda tercih etmelisiniz.
Günümüzde, mermer ve granitin dısında mutfak tezgahı için tercih edebilecegimiz birçok materyal seçenegimiz var. Özellikle kompozit (kuvars taşlar, cimstone ve belanco gibi )materyaller birçok renk seçenegi ile aynı zamanda ekonomik bir çözüm olarak karsımızda. Tezgah malzemesi seçerken, asitli yiyecekleri, kesici aletleri ve yüksek ısıyı hesaba katmak oldukça önemli. Asitli malzemeler özellikle bir çok mermer tezgah için büyük oranda kalıcı leke bırakmaktadır. Ahsap tezgahlar ise, yasayan, dogal malzemeler oldukları için su ile temasta zamanla deforme olacak, yüksek ısı ile birlikte kalıcı lekeler olusturacaktır. Bu gibi durumları da dikkate alarak vereceginiz kararlarla, mutfagınıza bambaska bir hava katalabilirsiniz.
Mutfagınızda, tezgahınızın yer aldıgı çalısma duvarınız, seçtiginiz malzeme ve renklerle mutfagınızın ana tasarım anlayısını belirliyor. Bu sebeple, dolaplarınızda, tezgahınızda ve mutfak ile tezgah arasında kalan duvarınızla ilgili yapacagınız malzeme seçimlerine dikkat etmelisiniz. Zira bu seçimlerinizde uzun süre idare etmek isteyeceksinizdir. Bu alanda seçtiginiz malzemeler, zaten dar olan bu alanı algıda genis ve ferah gösterebilecek aydınlık ve yansıtıcı malzemeler olmalıdır. Bu malzemelerin, kolay temizlenebilir olması ise seçim kriterlerinin basında gelir. Aynı zamanda kolay hasar görmemesi,leke tutmaması ve uzun ömürlü olması çok önemlidir.
Mutfagınız ile yemek odanız aynı yerde konumlanıyorsa, bu iki alanın aydınlatması farklı olmalı. Dekoratif ve loş aydınlatmaları yemek yedigimiz alanda tercih ederken, mutfak tezgahımızı en etkin biçimde kullanabilmek için ocak, çalısma alanı ve eviye bölgelerini olabildigince aydınlık tutmalıyız. En basit ve ekonomik çözüm olarak, mutfak üst dolapları altına yerlestireceginiz led aydınlatma, yemek yaparken isinizi kolaylastıracaktır.
Mutfağınızı tasarlarken yeterli depolama alanına sahip olduğunuzdan emin olmalısınız bazen tasarımlarda çok fazla çekmece veya mikro dalga gibi ev aletlerinide mutfak dolaplarında ankastre olarak konulabiliyor. hatta daha şık bir banyo tasarımı için çamaşır makinesi bile mutfağa konumlandırılabiliyor. bu tasarım açısından hem daha kalabalık bir mutfağa hemde depolama alanı yetersiz bir mutfağa sebep oluyor.
Dolap malzemesi için Mdflam malzemelerin seçilmesi yapılan işin daha uzun ömürlü ve sağlam olması için önemlidir. fakat daha ekonomik olsun diye dolap malzemesi için suntalam malzemelerde tercih edilmektedir.
Düz model kapaklar için suntalam, mdflam , highgloss veya akrilik malzemeler tercih edilebilir. suntalam veya mdflam kapaklar daha ekonomiktir. highgloss ve akrilik kapaklar ise çizilmelere karşı daha dayanıklıdır
desenli kapaklar için mebran kaplamalı veya lake kapaklar tercih edilebilir. mebran kapaklar daha ekonomiktir. fakat zamanla renk değişimi veya kabarma gibi problemleri olabilmektedir. daha kaliteli mebran kaplamalar piyasada mevcut olsada maliyetleri lake kapaklara yakın olduğundan en doğru tercih desenli modeller için lake olacaktır. lake kapaklar Ham MDF üzerine astarlama yapıldıktan sonra poliüretan veya akrilik sistem boyaların uygulanması usulüyle yapılan kapaklara Lake Kapak denir. mebran kapaklara göre daha uzun ömürlüdür. daha düzgün ve yapay gözükmeyen soft bir yüzeye sahiptir. mat veya parlak olarak uygulama yapılabilir.
Telif Hakkı © 2022 limobilya - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli